Allebei mijn oma’s maakten heerlijke soepen, altijd vers. Daar knap je van op. Die gewoonte heb ik van hen overgenomen. Wanneer Li Jie, mijn Chinese arts en vriend op visite is, geniet hij altijd van mijn soepjes. Welke variant ik ook maak, je proeft en ruikt het intense van de bouillon, door de tijd die de ingrediënten in de soep gekregen hebben om de aroma’s en smaken goed af te geven. Als cliënten van ver komen, of wanneer ze wat extra’s nodig hebben, maak ik een lekker kopje soep warm op het vuur. In sommige situaties geef ik mensen zelfs een bakje soep mee naar huis met het recept. Dan hoor ik terug dat zelfs de hele familie smult van hun zelfgemaakte soep volgens mijn oma’s recept. Dan heb ik mijn doel bereikt, geweldig toch!
In de Chinese geneeswijze is het erg belangrijk om de inwendige mens, waar ook het geraamte bij hoort, te voeden. Dit om je botstructuur sterk te maken en te houden, om te voorkomen dat je niet snel iets breekt of dat wanneer je iets gebroken hebt, het sneller aan elkaar groeit. Vooral na de bevalling of overgangsfase is het extra belangrijk je botstructuur te voeden en je banden sterk te houden. Deze kunnen veranderen door hormonale invloeden. Je inwendige mens kun je versterken door zelfgemaakte soep. De basis van die soep is een runderbot, mergpijp of schenkel van een rund dat lekker geknuffeld is en dat door de wei heeft kunnen springen. Of een soepkip die een goed leven heeft gehad, met niet te veel vlieguren. Chinezen zeggen dat die energie ook voelbaar is in de voeding en dat het lichaam daardoor beter gevoed wordt.
Ingrediënten
500 gram mager soepvlees
1 mergpijp
1 winterwortel
1 prei
1 ui
1/4 knolselderij
4 takjes peterselie
4 takjes selderie
2 takjes maggiplant
Peper uit de pepermolen
8 (Maggi) runder- of kippenbouillontabletten
Benodigdheden
Vlak voordat je de soep opdient, kun je er wat verse knolselderij en bospeen (ook leuk voor de kleurtjes in de soep) in klein snijden met wat selderij en peterselie. Als je de soep opdient, zijn deze nog lekker knapperig.
Hier knap je echt van op wanneer je ziek of herstellend bent. In China bijvoorbeeld krijgen pasbevallen vrouwen in hun kraambed door de familie klaargemaakte kippenbouillonsoep, zonder prei en ui. Die kunnen namelijk zorgen voor winderigheid of buikkrampen bij de baby.