Wij zijn echte soepliefhebbers, dat hebben we van huis uit meegekregen

 

Allebei mijn oma’s maakten heerlijke soepen, altijd vers. Daar knap je van op. Die gewoonte heb ik van hen overgenomen. Wanneer Li Jie, mijn Chinese arts en vriend op visite is, geniet hij altijd van mijn soepjes. Welke variant ik ook maak, je proeft en ruikt het intense van de bouillon, door de tijd die de ingrediënten in de soep gekregen hebben om de aroma’s en smaken goed af te geven. Als cliënten van ver komen, of wanneer ze wat extra’s nodig hebben, maak ik een lekker kopje soep warm op het vuur. In sommige situaties geef ik mensen zelfs een bakje soep mee naar huis met het recept. Dan hoor ik terug dat zelfs de hele familie smult van hun zelfgemaakte soep volgens mijn oma’s recept. Dan heb ik mijn doel bereikt, geweldig toch!

 

In de Chinese geneeswijze is het erg belangrijk om de inwendige mens, waar ook het geraamte bij hoort, te voeden. Dit om je botstructuur sterk te maken en te houden, om te voorkomen dat je niet snel iets breekt of dat wanneer je iets gebroken hebt, het sneller aan elkaar groeit. Vooral na de bevalling of overgangsfase is het extra belangrijk je botstructuur te voeden en je banden sterk te houden. Deze kunnen veranderen door hormonale invloeden. Je inwendige mens kun je versterken door zelfgemaakte soep. De basis van die soep is een runderbot, mergpijp of schenkel van een rund dat lekker geknuffeld is en dat door de wei heeft kunnen springen. Of een soepkip die een goed leven heeft gehad, met niet te veel vlieguren. Chinezen zeggen dat die energie ook voelbaar is in de voeding en dat het lichaam daardoor beter gevoed wordt.

‘ZONDAGSESOEP’

Ingrediënten
500 gram mager soepvlees
1 mergpijp
1 winterwortel
1 prei
1 ui
1/4 knolselderij
4 takjes peterselie
4 takjes selderie
2 takjes maggiplant
Peper uit de pepermolen
8 (Maggi) runder- of kippenbouillontabletten

 

Benodigdheden

  • Soeppan
  • Aardappelschilmesje
  • Vergiet
  • Schuimspaan
  • Schone theedoek
  1. Belangrijk is dat je de schenkel en het vlees in ongeveer 5 liter koud water opzet, zodat het vlees zijn sappen aan het water afgeeft. Je voegt er de bouillontabletten aan toe en brengt het water tegen de kook.
  2. Het witte schuim dat op de bovenkant verschijnt, haal je eraf met een schuimspaan.
  3. Voeg de schoongemaakte en gewassen groenten en kruiden toe. Deze in zijn geheel toevoegen, dus niet fijn snijden.
  4. Plus peper uit de pepermolen naar behoefte. Belangrijk is dat de bouillon niet kookt, maar trekt: ik laat deze minimaal 8 uur in de kookoven van het Aga-fornuis staan, maar je kunt dit ook op een sudderpitje (het kleinste vuur) doen.
  5. Als het vlees in de bouillon gaar is, maak je een schone theedoek vochtig en leg je die in het vergiet en zeef je de bouillon door het doek. Het vlees bewaar je en de groenteresten die in de theedoek achterblijven, gooi je weg. De mergpijp gaat bij ons altijd naar Saartje, onze dwergteckel.
  6. De klare bouillon is nu de basis van je soep.

Vlak voordat je de soep opdient, kun je er wat verse knolselderij en bospeen (ook leuk voor de kleurtjes in de soep) in klein snijden met wat selderij en peterselie. Als je de soep opdient, zijn deze nog lekker knapperig.

  • Ook kun je verse tomaten in de oven bakken, die je daarna pureert en toedient aan de bouillon. Je gebruikt dan de bouillon als basis voor je tomatensoep.
  • Of asperges even apart koken, vervolgens aan de bouillon toevoegen met verse, knapperige peterselie en selderij. Dan gebruik je de bouillon als basis voor je aspergesoep. Ikzelf laat de schillen dan die 8 uur mee trekken bij 3 en 4, zoals hierboven beschreven.
  • Je kunt de runderschenkel vervangen door een soepkip en van de ingrediënten kun je de prei en ui eventueel weglaten, wanneer je soep voor een zieke of een kraamvrouw maakt.

Hier knap je echt van op wanneer je ziek of herstellend bent. In China bijvoorbeeld krijgen pasbevallen vrouwen in hun kraambed door de familie klaargemaakte kippenbouillonsoep, zonder prei en ui. Die kunnen namelijk zorgen voor winderigheid of buikkrampen bij de baby.